09 February 2017

#111

"Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that! I'm always gonna love you no matter what. No matter what happens. You're my son and you're my blood. You're the best thing in my life. But until you start believing in yourself, ya ain't gonna have a life. " -Rocky Balboa in Rocky (1976)

18 January 2017

Self-reflection

Waktu paling tenang bagi aku, selepas maghrib baca al-Mathurat dengan al-Waqiah dan sambung surah dalam al-Quran sebab nak khatam lagi. Selagi hidup ni, khatam lah banyak mana pun, pahala pun banyak alang2 tu baca tafsir sekali biar faham.

Dulu aku jarang baca al-Mathurat, selalunya lepas solat terus baca al-Quran. Kalau al-Mathurat tu biasanya aku dah lancar, so most of the time aku akan baca tafsir dalam hati.

Wallahi, the feeling in between of that time, I feel like I am so small.
Subhanallah wal hamdulillah wala ila haillallah wallahu akbar
Subhanallah… subhanallah… subhanallah

Tak semena-mena air mata ni mengalir.

Kalau baca surah ar-Rahman, 31 kali ulang “Maka nikmat Tuhanmu yang manakah engkau dustakan?”
Weh, sekali lagi rasa kecik sangat.

Tipulah aku sebagai manusia biasa, tak pernah merungut dengan apa yang aku ada.
Kenapa orang lain boleh macam tu?
Kenapa orang lain dapat?
Kenapa aku tak boleh jadi macam tu?
Kenapa aku tak dapat?

Kebanyakan orang akan define rasa kebahagiaan bila dia punya harta, kaya, benda2 duniawi. Yang hidup sederhana, miskin, tak bahagia itu satu signifikan.

Lepas tu aku tersentak kejap. Nikmat tu ujian, dan ujian yang turunkan dekat hambaNya berbeza2. Kita tahu yang tu. Tapi tak ramai yang tahu nikmat yang kita kecapi, kebahagiaan yang kita rasa adalah ujian, sama ada kita ingat dekat dia, atau sebaliknya.

Let me relate with my life after all those babbling above. 

Hidup aku, sederhana je. Ayah dan ibu beri aku cukup makan, pakaian, dan setiap bulan elaun sara diri jauh di perantauan (apa kau ingat duduk overseas baru digelar perantau ke?) tak pernah miss. Aku pula tak pernah meminta dan merungut lebih2.

But one day, the beast living inside me finally exposed herself. Aku penat dengan apa yang aku buat sekarang, dan aku start untuk salahkan takdir.
Aku whatsapp dekat ibu aku. Bermula dengan aku tak dapat nak withdraw duit dari bank BSN. Bank kerajaan ni memang sucks. Dari servis ATM sampai lah ke kaunter. Ada 5 kaunter, yang boleh berurusan ada 2. Tunggu lah dekat sejam nak tukar kad debit. Ok tu cerita lain, melalut jauh pulak.

Aku marah2, terus terang aku cakap waktu ni aku rasa aku almost bukan diri aku. Aku pun satu, marah2 kemain padahal ibu mana boleh buat apa-apa oun. Takkan ibu aku nak datang repair ATM tu pulak kan? Bayangkan dari isu tak dapat nak withdraw sebab aku terdesak nak guna duit, tiba2 berjangkit aku stress nama aku tak tersenarai untuk pergi pameran MAHA, dengan markah Test 1 aku untuk dua subjek memang kelaut habis. Pasal markah test 1 tu aku paling stress lah. Sape tak bengang bila kau dah usaha tapi kau masih tak dapat? Paling aku geram bila kawan aku acah tak study tapi dapat score tinggi dari aku. Wadehek.

Start dari isu markah, aku cakap dengan ibu aku dah give up. Maybe sebab aku dah lama pendam, aku tak tahu nak cerita kat siapa. Aku tak nak study sini. Aku tak nak teruskan apa yang aku dah buat. Aku dah lost trust dengan orang sekeliling. Pointer aku pun makin hmmm. Aku start ungkit balik result SPM yang tak cemerlang mana, matrik, sampai lah latest dekat ibu aku. Memang aku marah gila waktu tu, macam orang tak ada iman. Lepas tu aku pun minta maaf dekat ibu aku. I went over the limit.

Apa ibu aku cakap;
Sabar banyak2 along. Itu semua ujian dekat Along. Ibu selalu doakan anak2 ibu berjaya.

Yelah. Ujian. Sampai bila ujian macam ni aku kena hadap?

Orang tengok aku happy, acah2 banyak achievement unlock kononnya life goals lah. Tapi dari segi perkara yang sepatutnya menjadi keutamaan aku, memang dah terbabas habis.

Before 2016 ended, I was in depression, I lost my motivation. Aku tak pernah mengalami depresi ok dan baru aku faham perasaan orang depressed ni macam mana. Stress tu benda biasa lah sebagai student, but depression is a big NO for me.
I noticed myself that I don’t want to meet anyone. Just because that one incident made by my close friend, I lost my trust to my circle. Aku tak mengungkit balik apa dia dah buat, tak cakap apa2 pun. Aku cuma tenang. Just enjoy the show.
I distanced myself from people that I close to, I choose to be alone for entire time. I don’t want to be noticed by society. I can give fully cooperation only for the work, after that no more.  Bila dah rasa sorang2, rasa tenang. Nak keluar rumah pun rasa malas. I didn’t response any of conversation in Whatsapp groups, a mere silent reader and finally left a few of Whatsapp groups which is not related to my work. Padahal dorang takde kena mengena dengan isu aku pun. I blocked a few of them on Whatsapp so that they can’t reached me. Malas nak jawab typical question ‘apesal kau left group?’

Because I don’t know why, I just want to be alone.

Lepas dah unblock dorang, aku pun dah ready dengan alasan yang direka entah apa2. Sorry yalls, please understand me. I was torn apart. Ya, aku tipu korang. Aku lagi rela tanggung sendiri daripada cerita perkara sebenar. Maybe sebab masa tu aku rasa kalau aku share problem aku pun, what you gonna say? You offered me an advice but I don't think it would help me either. You guys also have own issues to take care of. 

Dah ego macam tu lah.

Idk if some people notice my changes, but they choose to shut their mouth instead of asking me. Well yeah, I am good in pretending, good in hiding what I have been going through. I was struggling with myself, it was hard and painful.

Siapa2 yang kenal aku, baca entri ni mesti tak percaya kot. I am best known as a girl with full of positivity.  I have no issues with anyone, because it is my nature not to meddle in someone’s business. I am kind of person that would do everything by my own but in the meantime, I have to take care of my circle. It’s not like I just gotta be alone all of the time, but there’s a time that I have to be alone so please, respect my privacy.

After all this time, I claimed myself as extrovert – easyoing person. Nasib aku baik juga, suatu hari aku tersedar dengan apa yang aku dah buat. I can’t stand still, I must find a way to get rid of this feeling. Aku tak nak jadi introvert. Aku siap buat beberapa test untuk tengok tahap social life aku. Mostly give negative result. I am not an introvert. I am an ambivert.

What I can say is, this is the most complicated issue that I’ve ever had in entire life. I admit that all of these happened because of myself. Before this I am quite positive during my lowest, I can handle them very well. Tapi tulah, sabar manusia ada hadnya. I went over the limit.
Sejak aku amalkan al-mathurat lepas solat, aku lebih tenang. Aku ada masalah, Allah nak aku merintih pada Dia. Aku berdoa lepas solat, tapi sejauh mana aku mendalami apa yang aku ungkapkan? Selalu tak buat tahajud bila terjaga waktu malam?

Kalau setakat ujian macam tu aku tak mampu nak hadap, macam mana dengan ujian orang lain yang Allah turunkan lagi hebat dugaannya? Ujian tak cukup makan sebab duit pt dah habis? Ujian tak dapat nak teruskan study? Keluarga porak peranda? Hidup kaya travel sana sini tapi baca al-Quran pun masih lagi merangkak? 

Sedih. Diri ni masih tak bersyukur rupanya. Allah dah kurniakan keluarga yang baik dekat kau Pija. Dapat ayah yang jaga solatnya, mendidik anak supaya jaga ibadahnya, imam dan bilal di surau, subuh tak pernah miss dekat masjid, masih lagi tak nak bersyukur?
Bukan semua keluarga dapat merasai nikmat itu.
Sekali lagi, “Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah engkau dustakan?”

Diri ini sahaja harapan keluarga sekarang ni.

9 Januari, birthday aku baru2 ni. Aku dapat a few of surprises daripada kawan2. Sebelum birthday, sampai ada yang buat handmade planner book 2017 dan hantar cheesetarts ke rumah aku. Terharu sangat beb.
We went through deeper conversation among ourselves along with the breezy of South China Sea. I realized that, I still have those gems who supports me other than my family whenever I feel like giving up. I also realized that, I need someone to talk to actually.
Please appreciate people who never leave you behind, Pija.


Doakan aku dapat tempuh segalanya dengan baik. Tahun ni aku dah start PITA 1, or FYP. 
Semoga dipermudahkan. Let's hope for the very best that I could do after this, 2017 will be a challenging and yet tiresome year I guess.
Put aside those negative vibes which may affect you, shall we?


13 November 2016

Mimpi

I should let myself cry out at the top of my lungs, well at least here, literally.
It has been few times the same person come into my dream, 

I am that kind of person who don't simply believe on facebook quote "jika mimpikan seseorang bermakna dia sedang merinduimu" whadehek yall facebook people are so funny isn't it???

But what if its really true.... Hmm
Macam mana kalau dia memang betul2 tengah berdoa, and his prayers all pointing out to me? Hmm

Sometimes, I will wake up from my deep sleep with tears after I got the dream. I feel like it's torturing my mind. Can't seem to have my breath properly. Quite confusing and I'll be like "alah mimpi je pun" Tapi dah banyak kali pulak ni, and it comes in 'seasonal', tak tahu la nak rasa apa. I'll immediately having flashbacks moments happen right in front of my eyes. 
The first day we talked to each other because of our group work.
The first day we took photo together.
The time that we cherish all the moments as friends in high school years.
The time we're struggling and preparing for our exam when it just around the corner.
The day that you decided to be with someone else. I backed off  realizing I am just a friend, how precious your relationship at that time.
The day that you went away,  I am the one who reluctant and insisted to run whenever we nearly bumped bcos of one incident. I admit that I was too ashamed with my own behavior.
And then, he left. Without saying anything.

Then he came back, texted to me out of the blue (Whatsapp doesn't exist back then haha) asking for forgiveness. Yang peliknya, aku je sorang member perempuan yang dia minta maaf. I still remember each of his sentences that just show how pure he was.

I want to meet you but I know its never going to happen. My mind says "you should let go of everything". But my heart won't let me to do, instead "you should wait for him"

For how long?

I don't even know where comes the strength, full of confidence saying that clearly he is waiting for me too, atau aku je yang perasan terlebih sebab masih tersepit dengan memori lama.

Keeping a strong faith, Allah listen my prayers. Allah will always be with me. I don't like seeing myself with that kind of condition so I'll just let it slide for now. He indeed knows what's the best for me right? Chill.


16 August 2016

Backpacking in Penang 2016 | #4CrackheadsInPenang Day 3

Oleh sebab ada yang bertanya dekat Instagram and dm-ed me on Twitter regarding to my last trip in Penang, I think I should continue write it up although it has been 8 months ago. I am so sorry guys, I know I am such a lousy bump hahaha.

Untuk Day 2, boleh baca dekat sini.
Untuk Day 1, boleh baca dekat sini

Khamis, 28 Januari 2016.
Hari terakhir dekat Penang. We were extremely tired because of  the day 2 trip, went to Teluk Bahang for Escape Park, have been walking about 3 km to Batu Feringgi which have night market all the way. Esoknya bangun pagi memang sakit2 badan tapi ku gagahkan jua tubuh ini untuk follow plan hari ketiga.

Pukul 8 pagi, kitorang yang tak breakfast langsung (alas perut makan coklat je) terus menapak ke Stesen Bas KOMTAR untuk ke Bukit Bendera, Penang Hill. Aku tak ingat bas no berapa dengan tambangnya. Kena alert dengan bas yang lalu, tanya locals dan mostly main redah je asalkan sampai sana. Jangan risau lah, dekat terminal ni bas memang sentiasa ada. Sangat efisyen, sebab tu aku recommend kalau jalan2 dekat Penang ni naik bas je senang. Dalam bas tu dapat seat memang terus lelap mata kejap. Sambil2 tu perhati lah jugak kot2 ada orang tua ke ibu mengandung ke naik bas sebab nak bagi tempat duduk. Tak pasal2 nanti aku jadi viral pulak masuk Siakap Keli dengan tajuk berbunyi "Di manakah budi bahasa remaja zaman sekarang?" Huh.

The last time I went to Bukit Bendera about 9 years ago. Walaweh lama gila bai. The place is totally 100% changed! Kitorang sampai dah 9 pagi lebih macam tu, so terlepas lah promo fees dari jam 6.30- 9 pagi hanya RM3. Always refer their website to enjoy any upcoming promotions.

Entrance fees nak naik tren
RM 5 - Student (tunjuk kad matric korang ye)
RM 10 - Dewasa (kena tunjuk IC).
Tips, bawaklah student card korang kalau pergi mana2 untuk penjimatan yang berbaloi.



Sepanjang perjalanan nak ke puncak tu memang dapat tengok view Penang yang cantik gila (alahai rindunya Penang hehe). Bila dah sampai dekat atas tu ada deck yang dorang dah renovate untuk tengok the view of Penang. Si Apis dah gayat menjerit2 bagai sampai terduduk duduk. Aku rileks je haha.


Breathtaking view of Penang

 Love lock in Penang

Gambar ni macam warm up lah sebelum ke Seoul nanti ahahahaa


Kat atas tu ada jugak lah restoran dan cafe tapi harganya kalau dah tempat macam ni memang mampu tengok jelah kan. Actually ada je duit tapi entahlah rasa macam tak nak makan, baik aku pulun makan tengahari nanti hehe.

Muka tahan lapar

Finally a proper photo of us. Masa ni memasing gemuk, sedap menternak lemak

2 jam dekat atas, kitorang pun turun. Dalam pukul 11 pagi macam tu singgah kejap kedai2 jual souvenir, tapi tak beli souvenir pun haha. Beli Snickers jelah sebagai energy booster aku sebab dah lapar sangat. Tak lama tu, bas pun sampai untuk ke KOMTAR, kitorang kena balik sebab pukul 12 dah kena check out. Timing just nice dekat sini.

Sampai hotel, check out, duit deposit dapat balik. Sebab muka semua orang memang muka lapar macam tak makan seminggu, kitorang decide untuk terus pergi lunch. Semua backpack kitorang simpan dekat bahagian receptionist ada rak untuk letak baggage and stuffs. Biasanya memang ada hotel yang provide locker/rak sementara nak tunggu guest check in atau sebaliknya.

Next, sambung food hunting session with these awesome crackheads. Fyi, tempat2 makan yang kitorang pergi ni semua dekat2 je, satu kawasan je. Maka, eloklah dengan hanya berjalan kaki bakar kalori dan lemak semalam makan tak ingat dunia tu. Cepat2 kitorang berjalan ke Restoran Hameediyah tak sampai 1 km dari hotel kitorang, nak pekena nasi kandaq! Menu wajib ok sampai Penang ni. Weh rindu betul kari diaaaa. Walaupun ada lagi banyak restoran nasi kandar, aku rasa yang ni pun dah cukup power. Harga bergantung pada berapa banyak lauk kau ambik, dalam RM6 ke atas.



Aku punya total dengan air teh o limau ais, RM8.50.

Masa kitorang sampai takde orang sangat. Lepas queue up, aku toleh je belakang dah ramai beratur sampai luar kedai. Maknanya kedai ni memang power lah. Setelah mentekedarah nasi kandaq, kitorang pergi borong jeruk dekat Jeruk Madu Pak Ali. Dulu aku ni makan jeruk mesti batuk, perit tekak etc. Sekarang alhamdulillah tak batuk malah cukup meyakinkan dan pastinya halalan toyyiban.

Then kitorang nak try ais tingkap. Ais tingkap ni air serbat selasih atau orang panggil sirap selasih, ada isi kelapa. Memang menyegarkan tekak dikala panas Georgetown yang meruntun jiwa. Pergh ayat ahaha. Al kisah ais tingkap yang sempat kitorang tanya ownernya, dulu dia berniaga air ni dekat tingkap kedai rumahnya tak jauh dengan current location. So, bila orang nak beli air, beli dekat tingkap je ala-ala drive thru lah. Maka, lekatlah nama ais tingkap tu. Sekarang, dia bukak stall dekat sebelah kedai je.



Lepas dah basahkan tekak, kitorang pergi Penang Famous Teochew Cendol. Ok cendol yang ni aku tak rasa, walaupun berapa juta review orang cakap sedap, aku tak yakin so aku tak cuba. Tapi memang ramai sangat, pelbagai bangsa beratur dekat sini huhu. Danial beli satu, kongsi dgn yg lain.


Sebelum balik hotel ambik beg, kitorang singgah kejap KOMTAR Mall, sempat lagi duduk dekat kerusi urut Ogawa haha. Singgah 1st Avenue sebab nak air cond, panas sangat weh. Then, kitorang jamak sekali solat zohor dan asar. Actually plan kitorang lepas food hunting nak pergi Trick Eye Museum dan Camera Museum. Ada 2 jam sebelum kitorang gerak terminal feri untuk pulang. Memandangkan masa tak izinkan, kitorang decide untuk skip plan tu sebab tu cuma back up plan kalau ada masa (sebenarnya masing2 tak hadap pun nak masuk musium hahaha cuma Danial jelah sibuk nak masuk Camera Museum tu) Ada jugak yang tak balik KL nanti ni.

Balik hotel, ambik beg dan terus gerak ke stesen bas KOMTAR. Kali ni kitorang ambik bas CAT utk ke terminal feri. Rupanya bas CAT ni berhenti dekat 1st Avenue utk drop passengers, nasib baik tak jauh.


 Goodbye Penang, see you again!

Pukul 4 pm, kitorang menaiki feri ke Butterworth. Feri dari Penang free of charge je untuk ke Butterworth. Gigihlah kitorang bawak backpack tu, memang backpackers tegar sangat. Padahal memasing first timer haha. Jalan kaki sampai Stesen KTM Butterworth. The best thing about Penang, mostly interconnected and very accessible in terms of transportation. Dah sampai Terminal Feri Butterworth, terus jumpa stesen bas dengan stesen KTM. No wonder people love to visit Penang.

Dekat stesen KTM, Danial dah incharged utk settle ticket train kitorang balik ke KL . Kitorang book ticket online, seminggu sebelum gerak ke Penang.

 ETS Gold, Butterworth - KL Sentral = RM59.


Jadual ETS mostly banyak yang sampai Butterworth dari Padang Besar waktu petang. So I tried my best to fit in the timetable in our itinerary supaya boleh balik petang dan sampai KL pada waktu malam. Korang boleh tengok full timetable dengan harga sekali dekat website KTMB.

Sebenarnya, kitorang boleh je balik naik flight, lagi murah. Tapi sebab memasing tak pernah naik train untuk jarak yang jauh, so we choose to go back with train instead of flight. To sum up, we got the chance to try different mode of public transportation which are flight, bus and train.


15 seconds vid on Instagram: @iamfizzaa

Tepat jam 5.45 pm, tren kami meninggalkan bumi Penang dengan seribu satu kenangan menelusuri sawah padi menghijau, bukit bukau, terowong dengan pemandangan indah sepanjang perjalanan.
Pukul 9.50 pm, tren ETS sampai di KL Sentral.
Lepas memasing ucap terima kasih sbg tanda kerjasama erat gitohhh haha, aku dengan Pika tukar naik Komuter pulak yang mana train paling last malam tu utk ke Kajang. So memang kitorang berdua rushing jugak lah takut terlepas. Danial dan Apis pulak parents dorang ambik kt situ.

10.30 pm, komuter pun sampai. And I'm home about 11 pm.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Total hangus: 3D 2N = Approx RM 325. Still less than RM350 *applause*
Aku minta maaf sangat tak dapat nak nyatakan exact amount aku spend dalam sehari. Next trip, akanku laksanakan ye.

What I'm gonna say about this trip?
IT WAS  AWESOME. A successful trip, I guess? Sebab aku travel dengan geng yang 'masuk', gila-gila tak kenal tempat. Masa travel ni jugak kenal perangai masing2 yang tak terkeluar selama berkawan ni.  Jujur aku cakap, aku sayang korang sangat. Moga2 korang tak kembang semangkuk bila baca statement tu ye haha.
Mula2 memang parents aku tak bagi pergi, tapi aku dah booked flight dulu hahaha ni tips kejam ok. Kejam tak kejam, aku lepas jugak akhirnya. Ibu dan ayah aku memang percaya dekat aku, dorang tahu apa yang aku buat. Bila parents dah bagi kepercayaan dekat kau sepenuhnya, jadi kau HARUS manfaatkan sebaiknya.

Aku belajar banyak benda lah sepanjang trip ni. Tips, plan wise. Banyakkan baca review dan itinerary dari blog orang lain untuk ke satu2 tempat. Mostly trip ni aku yang buat iti. Aku rangka 2 iti, post dekat group bagi dorang decide mana lagi ok. Kena make sure majoriti setuju lah dan adjust mana yang patut. Lagi2 kalau kau dengan partner yang financial constraint tapi tetap nak travel. Jenis yang travel in budget je macam aku. Selagi boleh reduce budget, maka jangan lah berputus asa untuk travel in budget. Kalau travel naik flight, secure ticket flight paling murah. Kitorang dapat sehala RM20. Tu pun aku gigih cari RM10.

Nak repeat lagi tak? Mestilah nak!! Dengan sengal2 ni pulak kan hahaha.. Tapi tempat lain pulak lah. 2018 insya Allah.

May this friendship grow stronger, amin.

p/s : Sesape nak full itinerary, boleh lah roger aku dkt fiezfizah[at]gmail.com

11 August 2016

Life update

There will be a few weeks left before I enroll to a new semester, my third year at UMT. Exam result have not release yet but I have this feeling, the result will come out just around the corner!!! Okay chill, everything's gonna be alright.

Sebelum cuti dulu aku decide nak kerja kononnya. Nak kerja kedai makan lah, fast food lah, sushi, subway, baskin robins whatsoever. Last2 aku terbongkang dekat rumah daripada puasa, raya, sampai lah sekarang. Teruk betul. Area rumah aku ni susah sikit nak cari kerja utk sebulan je. Mana entah semangat nak cari duit macam dulu2 hmmm.

If any of you guys travel to Phnom Penh, don't forget to drop by at The Snacker, a small ice cream hawker in front of Russian Market. Dalam banyak2 hawker, yang ini lah yang paling meyakinkan untuk singgah kejap. The ice cream is made up from coconut as the base of any range of flavour. To quench my thirst, trust me Cambodia is really hot (like me :p) and dry, thus I purchased this for USD 1 approx. RM4.50 (Nilai ringgit jatuh teruk masa tu) Serious sedap gila!

Tapi aku sikit pun tak menyesal (adalah sikit, apa kau ni) sebab tak kerja kan. Dompet makin nipis pulak tu, tak kerja tapi nak duit hahaha. Maybe sebab dah biasa tiap kali cuti sem mesti cari duit lebih kan. Anyhow aku memang tak plan nak pergi backpacking memana lah cuti ni sebab sorang tu kat Aussie, lepas tu aku tak ada goals pun nak simpan duit untuk backpacking lagi buat masa terdekat ni. Mostly aku simpan duit untuk tabungan masa depan, tanggung keperluan aku sikit (sebab aku follow Kewangan Graduan dkt Twitter, terbukak sikit minda) Ada lah buat saving untuk travel jauh sikit lepas LI sebelum grad nanti huhuhuhu. Sebagai reward habis belajar gitohhhh.

Sooo here I am, marathoning K-Drama all day long hahaha. K-Drama, Youtube, work out, repeat. I don't want to be a fat ass doing nothing at home. Aku ni dah lah tak kerja, income tak masuk, cubalah buat something benefit untuk diri sendiri. Haaa gitohhh. Aku pernah jugak buat Atkins, tapi bertahan selama seminggu je. Turun 3 kg beb! Memang crash gila diet aku waktu tu. Rupanya aku tak follow phase step-by-step last2 aku give up and naik lah sikit berat badan ni. I need to get rid these flabby fats here and there okay especially on my legs T_T. 

Tak nak kurus sangat, cukup lah slim, fit and healthy. 
Practicing good dietary habit is not only help for me to be slim, but actually it is very effective on my skin. I'll make sure to consume 2 L of plain water everyday, but nowadays I'm trying to consume 3L. Lots of plain water diet is really works but make sure to work out. No crash diet at all. I just eat within my calories needed which is below than 1000-1200 kcal. Somehow, I eat left over kuih raya (I know this is not good, a tart nenas is already 50 kcal) haha well perks of being a foodie, I can't resist that! But make sure kena work out to burn it back.

I would include no rice or carbs only once a day, fruits like apple and oranges in the morning and consume green tea before breakfast and before go to bed. Why I do this? Because I don't involve myself with any heavy activities, I am more to desk or sedentary activities. Plus, I do cardio workout everyday to increase fat burning. Hopefully I'd shed 5 kg at the end of this year, insya Allah.

Aku nak update cerita lain sebenarnya tapi lain yang keluar. Next time lah, haha. Toodles!